SONDAJ

Aş începe prin a vă ruga să participaţi la sondajul următor, gândindu-vă serios şi fiind sinceri! Luaţi în calcul faptul că este vorba despre o maşină electrică, adică una care nu foloseşte niciun fel de combustibil solid, lichid sau gazos.
Vă mulţumesc!

cât de mult aţi fi dispus/ă să plătiţi pentru o maşină care nu consumă nimic?

reţete rare

Rumoş Pupoş

Bănuiesc că aşa se scrie corect. Este o reţetă pe care nu mai ştiu de unde am primit-o, dar pe care nu o găsiţi pe internet. Nu am văzut-o nici în cărţile de bucate. Aşa că m-am gândit să o ofer tuturor celor curioşi/curioase, care nu se dau în lături d a încerca ceva nou. Recunosc că este printre puţinele care nu mi-au ieşit aşa cum trebuie. Motivele? Pot fi o mie, dar ar însemna să caut scuze. Părerea mea... hâc!

Buuuunn. Ştiu că multe gospodine, mai ales, sunt curioase să afle această reţetă, aşa că am să public exact cum o am pe hârtie:

Blat: 12 ouă, 12 linguri de zahăr, 6 linguri de făină, 6-7 linguri nuci măcinate, un vârf de cuţit de bicarbonat de sodiu, stins cu oţet (feriţi-vă să folosiţi oţetul din alcool etilic).

Cremă: 10 ouă, 100 ml lapte, 15 luinguri zahăr, 100 g cacao, 200 g unt, 1/2 pachet margarină (la partea asta cu margarina, eu aş folosi tot unt).

Ornament: 2 căni cu zahăr şi albuşurile de la ouăle de la cremă.

Sirop: 250 ml rom (nu esenţă).

Blatul: Bateţi albuşurile cu zahărul, adăugaţi gălbenuşurile, făina, bicarbonatul şi nucile şi puneţi totul la copt într-o tavă tapetată cu hârtie. Se coace la foc mic.

Crema: Gălbenuşurile, laptele, zahărul şi cacaoa se amestecă şi se fierb pe baie de aburi. După ce s-a legat, se iau de pe foc şi se lasă să se răcească. Apoi se adaugă untul şi margarina (adică tot untul) şi se freacă totul foarte bine.

Ornarea: Se bat albuşurile bine cu 1 cană şi jumătate cu zahăr pe baie de aburi până se întăresc foart bine. Separat, se pun la topit 1/2 cană cu zahăr şi se lasă până ajunge de culoarea caramelului, apoi, cu multă grijă, se adaugă peste albuş şi se bate încontinuu şi repede.

Se taie blatul în două şi se însiropează cu rom, apoi se pune prima foaie pe un platou, se aşează crma, apoi, deasupra, a doua foaie, iar cu albuşul amestecat cu zahărul ars se îmbracă totul. Se pune în cornet albuşul care a rămas şi se fac pompoane care vor delimita bucăţile prăjiturii. Se pot face şi cu lingura. Se mai poate pune şi frişcă deasupra.

E, reţeta e tare, gustul pe măsură. Trebuie avută mare grijă la bătut, pentru că dacă se înmoaie ceva, totul se pleoşteşte. E posibil să ia vreo oră, două, însă privirile pline de mulţumire ale celorlalţi care se înfruptă vă vor răsplăti peste măsură.

Poftă bună!